Formålet med alkohol– og rusmiddel politikken er, at emnet tages alvorligt i en grad, så emnet hele tiden har skolens og dens omgivelsers opmærksomhed.
Denne politik tager ikke afsæt i rusmidler, der er forbudte ved lov, f.eks. narkotiske stoffer, medicin osv.
Overordnet regel er, at der ikke serveres, indtages eller medbringes alkohol eller alkoholiske drikke på Vejgaard Østre Skoles område i forbindelse med arbejdets udførelse – og slet ikke når der er børn og unge til stede.
Politikkens formål er også at formidle værdier, der signalerer, at det ikke er in at drikke, og at forebygge at børn og unge har deres alkoholdebut før de fylder 16 år. Med politikken ønsker vi at sætte fokus på og formidle, at beruset adfærd ikke er acceptabel på skolen og i institutionen, og at vi som personale handler herpå. Det er hverken acceptabelt, at personale, elever eller forældre er påvirket af alkohol. Desuden ønsker vi at udskyde de unges alkoholdebutalder, ligesom vi er opmærksomme på, hvordan alkohol i børn og unges omgivelser har betydning for deres trivsel.
Formålet med politikken:
- At sætte rammer for brugen af alkohol på skolen/institutionen.
- At børn og unge i folkeskolealderen ikke drikker alkohol.
- At arbejde forebyggende i forhold til børn og unges eget brug af alkohol
- At skabe grundlag for børn og unges trivsel ved at se dem i et helhedsperspektiv og dermed også have fokus på alkoholforbruget i familien.
- At øge de voksnes bevidsthed om deres opgave som rollemodel og som ansvarlige for udmøntningen af politikken.
- At styrke samarbejdet mellem skole og hjem og forældrene imellem.
Værdier og mål
Vi ønsker en kultur med tydelige holdninger til alkohol og rusmidler samtidig med, at vi finder det nødvendigt, at vi ikke er berøringsangste.
Derfor er vores mål at:
- At vi vil have en kultur, hvor fællesskaber og samhørighed ikke forudsætter indtagelse af alkohol.
- At alkohol ikke er noget for børn og unge – derfor er det ikke skolens/institutionens opgave at introducere børn og unge til en voksenkultur med alkohol.
- At ansatte, der opholder sig på skolen/institutionen, altid opfattes som professionelle og ikke som privatpersoner.
- At alkoholproblemer ikke er en privatsag.
- Det er alles ansvar at tage alkoholproblemer op, ligesom det er et fælles ansvar for personalet og forældrebestyrelsen/forældrerådet, at alkoholpolitikken overholdes.
- medvirke til en kultur, hvor det er socialt acceptabelt at sige nej til rusmidler.
- forebygge, at de unge har deres alkoholdebut før de fylder 16 år
- forebygge unges misbrug af rusmidler
- sikre, at eleverne får relevant viden om rusmidler, og at der skabes rammer for samtale og udveksling af holdninger på dette område, så eleverne kan få et bevidst og ansvarligt forhold til rusmidler
- skabe et stærkt forældresamarbejde omkring forebyggelse af misbrug hos de unge
- foregribe, forebygge, behandle og følge op på de misbrugsproblemer der måtte forekomme på skolen
Alkoholpolitikken har fokus på såvel børnene/de unge, som deres forældre og personalet.
For børnene og de unge gælder
- At eleverne ikke må drikke alkohol på skolen, hverken til fester eller ved arrangementer i klub eller skoleregi som f.eks. lejrskoler.
- At forældrene kontaktes og involveres, hvis deres barn eller unge opleves påvirket, eller der er kendskab til misbrug.
For forældrene gælder på skolens område
- At der ikke serveres alkohol ved afholdelse af forældremøder, klassearrangementer, skolebestyrelsesmøder og pædagogiske/sociale arrangementer, herunder skolefest, markedsdage m.m.
- At vi som professionelle følger den til enhver tid gældende lovgivning vedrørende observationer der kan bringe tvivl om et barns tarv, trivsel og tryghed i hverdagen, herunder om barnet og/eller forældre er påvirkede af alkohol eller øvrige rusmidler.
For medarbejderne gælder
- At det ikke accepteres, at medarbejdere eller ledere under udførelse af deres arbejde er påvirket af alkohol, uanset om alkoholen er indtaget uden for arbejdstiden. Det gælder også i forbindelse med lejrskoler/kolonier, skolefester og arrangementer på skolen eller institutionen.
- At vi som professionelle er opmærksomme på og handler på børns og unges brug af rusmidler.
- At vi reagerer på bekymring for en kollegas/medarbejders alkoholforbrug.
- At det på skolen kun er ved personalefester, personalearrangementer samt ved særlige lejligheder godkendt af skoleledelsen, at der må nydes alkohol.
Skole, undervisning og forældresamarbejde
Det er vigtigt, at alle ser arbejdet med alkohol og rusmidler, som et arbejde der hele tiden skal foregå, og at det er et fælles engagement. Det skal ses over et helt skoleforløb, og indsatsen kan være både forebyggende, foregribende og indgribende.
Denne politik er gældende fra den 1. januar 2012.